Štovani i dragi Vlatko

Bilo bi mi mnogo lakše izgovoriti pozdravne riječi Tebi kao svom prijatelju, kolegi i mentoru, nego što ih pišem. Izgovorena riječ je neposredna, a pisana riječ, kao što je to slučaj u životu i kazalištu, djeluje uvijek malo ukočeno. Razlog što Ti pišem umjesto da Ti to što mislim i osjećam kažem, jest taj što sam iz kazališnih razloga spriječen prisustvovati obilježavanju Tvojeg 70. rođendana. Ti ćeš to sigurno razumjeti jer si čovjek kazališta.
Kao dvadesetosmogodišnji mladić, ali i kao već formiran književni kritičar i intelektualac, pojavio si se na kormilu Drame Hrvatskoga narodnog kazališta i u ovoj kući proveo dvije godine. U tom si kratkom razdoblju kreativno pokrenuo dramski ansambl preporađajući ga radom na suvremenim hrvatskim i svjetskim autorima, ali i angažiranjem mladih glumaca i redatelja, koji su se u vrlo kratkom vremenu uspjeli afirmirati pogotovo na Komornoj pozornici, koja se nalazila preko puta, na Akademiji dramske umjetnosti. Mislim da treba reći i to kako tadašnjoj mladoj generaciji kazalištaraca u Hrvatskome narodnom kazalištu nisi pružio samo mogućnost rada i umjetničke afirmacije, već si se osobno izlagao u slučajevima kad kazališne predstave nisu bile samo estetski vrednovane, već su bile stavljane i pod podozrivu političku lupu. Vjerojatno se i do danas sjećaš komitetskih sjednica na kojima se raspravljalo o podobnosti igranja Brechtove Pravilne linije i Idiota F. M. Dostojevskoga kojima se zamjeralo što na sceni prikazuju kako se partija služi nehumanim metodama kako bi postigla svoje revolucionarne ciljeve (Brecht) ili se pak zamjeralo scenografiji Idiota u kojoj je dominirao veliki križ. Ti i slični slučajevi sigurno su bili uzrokom što si u HNK nažalost ostao tako kratko, ali i zapamćeno vrijeme.
Uvijek si, međutim, ostao privržen kazalištu, bilo kao gledalac ili kao profesor književnosti na Akademiji, te jednako tako i kasnije, kao ministar kulture i kao predsjednik Hrvatskog državnog sabora. Želim Ti dobrodoš licu pod ovaj naš i Tvoj krov, u ime svih djelatnika Hrvatskoga narodnog kazališta i u svoje osobno čestitam Ti rođendan želeći Ti mnogo zdravlja i kreativne energije u Tvom znanstvenom radu.

povratak na popis suvremenika